06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Florerende Individuen in Teamverband

Teamontwikkeling

Aanpak voor teams die beter willen samenwerken en meer resultaten willen boeken

  • Is er sprake van gedoe in je team?
  • Praten jullie meer langs elkaar heen dan met elkaar?
  • Loop jij of lopen je collega’s onderling vast in de samenwerking?
  • Is er sprake van wantrouwen onderling in het team?
  • Heb je het gevoel dat er meer uit je team te halen is dan er nu uitkomt?
  • Kortom, loopt de samenwerking niet zoals je zou willen?

Dan is de kans groot dat jullie elkaars kwaliteiten onvoldoende kennen.

Sluimerende irritaties ombuigen naar onderling begrip

Als je de kwaliteiten en talenten van een collega onvoldoende kent, dan leidt dat vaak tot onderling onbegrip. Je ziet namelijk vooral datgene wat je stoort aan een ander of welke kwaliteiten je mist. Of je ziet bepaald gedrag eerder als negatief in plaats van een valkuil die hoort bij een specifiek talent. En als je weet waar het vandaan komt, is het vaak gemakkelijker te accepteren en op in te spelen.

Het is overigens niet gek dat we vooral kijken naar wat niet goed gaat, want dat is ons met de paplepel ingegoten. Op school was je toch vooral bezig met sleutelen aan wat niet goed ging doordat hogere cijfers de norm was (en helaas nog altijd is).

In een team en op de werkvloer zijn we nog altijd, zonder dat we het vaak in de gaten hebben, geneigd op eenzelfde manier te kijken. Met als gevolg veel sluimerende irritaties tussen teamleden of tussen teamleden en de leidinggevende.

Bij talenten denk je waarschijnlijk aan een luxeartikel of iets wat alleen op individueel niveau meerwaarde heeft. Wat we ons vaak niet realiseren, is dat teamdynamiek in veel gevallen terug te herleiden is naar de persoonlijke talenten van alle teamleden. En dat geeft prachtige inzichten én handvatten voor teamontwikkeling.

Er is een andere energie in de groep gekomen. De talententesten waren nieuw. Daarmee hebben we helderheid gekregen over of iemand past (of niet) in het MT. We werken niet tegen elkaar maar met elkaar samen.

Angelique Nijhof, directeur-eigenaar Nijhof Groep

Wil je de samenwerking verbeteren, dan is het dus nodig dat je inzicht krijgt in de individuele kwaliteiten en valkuilen en het teambeeld dat uiteindelijk ontstaat uit de optelsom van alle teamleden.

En dat is precies wat deze aanpak jou en je team brengt.

Het hoofdingrediënt van de aanpak bestaat uit een sessie. Daarin:

  • Ontdekken de teamleden elkaars talenten en de activiteit waar ze de meeste energie van krijgen zodat ze weten waarom de ene collega zijn/haar werk op een andere (of dezelfde) manier doet als jezelf.
  • Leren de teamleden waar ze van elkaar verschillen, zodat iedereen in het team weet hoe zijn of haar kwaliteiten het beste in te zetten.
  • Leren de teamleden hun valkuilen kennen van de dominante talenten in hun team, waardoor ze elkaars gedrag gaan begrijpen (en er begrip onstaat voor de onderlinge ergernissen).
  • Krijgt het team concrete handvatten aangereikt voor het omgaan met de teamdynamiek, waardoor onderlinge verschillen niet alleen bespreekbaar worden, maar de teamleden zelfs met waardering over elkaar spreken.
  • Gaan teamleden in gesprek over sluimerende irritaties vanuit de keerzijde van talenten. Door deze positief ingestoken aanpak verbetert de onderlinge samenwerking en sfeer in het team, waardoor de prestaties omhooggaan en er resultaten worden geboekt.

Na afloop van de sessie kun je als leidinggevende de informatie gebruiken in HR-gesprekken voor loopbaanontwikkeling bijvoorbeeld. Ook geeft het je inzicht in en handvatten voor waarom je in de samenwerking met de ene medewerker elkaar zo goed kunt vinden of waarom je de verbinding met een andere medewerker even mist.

In de praktijk heb ik gemerkt dat er een team is ontstaan waarin teamleden meer open naar elkaar zijn. Ze kunnen beter het gesprek met elkaar aan gaan. Ze zijn op een andere manier naar elkaar gaan kijken. Er ontstonden meer ‘oh ja-momenten’, zoals ‘Oh, daarom reageert die collega op die manier’.

Maaike Schild, teamleider gemeente Olst-Wijhe

Ieder teamlid doet een talententest (Cliftonstrengths) en krijgt vervolgens in een individueel gesprek een nadere duiding over zijn of haar talenten, valkuilen en (dominante) leiderschapsrol.

Na die individuele inzichten ontstaat een teambeeld dat in een sessie van een dagdeel (ca. 2 – 3 uur afhankelijk van de grootte van het team) besproken wordt.

In de sessie werken we met verschillende werkvormen en is er onderlinge interactie. Na afloop ligt er een set van aanbevelingen en handvatten klaar die specifiek is voor jouw team. Zo kun je na de sessie zelf verder aan de slag met je team.

 Je krijgt gemotiveerde mensen omdat ze ergens mee bezig zijn wat ze goed kunnen. Andersom geldt ook dat als je mensen taken laat doen waar ze niet blij van worden of op plekken zitten waar ze niet goed passen, dan loopt het niet. Voor het voortbestaan van je organisatie is het beter om het eerste te doen.

Patrick Govaers, directeur-eigenaar Dutch Diagnostics en voorzitter Zvv AZC.

Denk je dat we wat voor jou en je team kunnen betekenen? Neem dan contact op met Ingrid Kramer (06-51585147 of  ingrid@innerstrengths.nl). We gaan dan vrijblijvend in gesprek om te bekijken of deze aanpak past bij de vraag die je hebt voor je team.

Andere diensten

1-op-1 begeleiding

Esteem your value

Unieke inzichten in jouw toegevoegde waarde.

Lees meer→

Maatwerk

Sparren met Ingrid

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Lees meer→

Ingrid Kramer en Innerstrengths op Social Media

 

Wil je mij volgen of linken? Dat kan! Ik vind het leuk om via Social Media met je in contact te komen. Ik ben actief op:

 

× Stel hier je vraag