06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Snikheet was het die zaterdag langs het kunstgrasveld. Als voetbalmoeder was ik aan de beurt om te rijden met mijn jongste zoon. CSV Apeldoorn was het strijdtoneel. Ik was er gek genoeg nog niet eerder geweest. En dat terwijl ik toch al aardig wat jaren meeloop en vele voetbalvelden heb gezien.

Het was zo heet dat ik een bidon met water had meegenomen. Ook de andere ouders hadden zich voorbereid op een ochtend langs de lijn van een warm kunstgrasveld. We zochten daarom een schaduwplek op. Daarvoor moesten we half door de bosjes en langs een steiger klimmen. We hadden het er voor over.

Het voetbal van twee JO17-teams was nog best goed en bij tijd en wijle fel, ondanks dat het ging om een oefenpotje. We keken en kletsten wat met elkaar.

Samen met andere ouders voetbal kijken, becommentariëren en kletsen, het is een bezigheid die voor zovelen van ons een aantal jaren deel uitmaakt van het leven. Dat schept een band. En het biedt een kans op zoveel meer dan dat.

De laatste jaren gaat het vaak over incidenten op en toch ook langs het veld. Niet alleen spelers maken zich daar schuldig aan, ook toeschouwers bemoeien zich regelmatig te veel en te agressief met het spel of de arbitrage. En geven daarmee het verkeerde voorbeeld voor hun kinderen.

Het terugdringen van agressiviteit, verbaal en fysiek, vraagt om een totaalaanpak als je het mij vraagt. Je bent er niet met alleen spelers en staf aanspreken op hun gedrag. Ook de ouders maken deel uit van de oplossing. En ik vraag dan toch ook nog even aandacht voor het gedrag van profvoetballers op de velden. Goed voorbeeld doet toch echt goed volgen!

Terug naar de rol van ouders en het contact tussen hen. Soms loop je jarenlang met elkaar mee. Dat onderlinge contact vormt een mooie kans om de sfeer rondom de voetbalvelden te veranderen. Misschien ook een opdracht voor voetbalclubs en de KNVB?

Voor mij persoonlijk veranderde er zeker iets die ochtend. Langs die voetballijn vond ik de liefde. Inderdaad, het was gewoon een andere ouder die er ook stond. Een mooi voorbeeld van hoe verbindend voetbal kan zijn.

× Stel hier je vraag