06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Bedoeld en onbedoeld een voorbeeld zijn voor je leden. Ook dat is onderdeel van besturen.

Voorbeeldgedrag is essentieel als je op een eindplek zit in een bedrijf of organisatie. Dat is in bij een voetbalclub niet anders.

We kennen allemaal wel een voorbeeld van waar het mis gaat. Zo herinner ik me een minister die tijdens coronatijd meer mensen op zijn bruiloft uit had genodigd dan op dat moment was toegestaan. Hij kwam niet weg met de uitleg dat het een privéaangelegenheid was. Half Nederland viel over hem heen.

Het is belangrijk je altijd bewust te zijn van de voorbeeldfunctie die je hebt, in en buiten werktijd. Doet een bestuurder iets wat tegen de regels in gaat, dan rijst al snel de vraag waarom leden zich daar dan wel aan zouden moeten houden? En die vraag snap ik.

Of je het nu leuk vindt of niet, ook dit is een aspect van besturen. Ik ben me er bewust van en als ik een keer in de fout schiet, dan ben ik daarop aanspreekbaar. In ons bestuur voeren we hier periodiek het gesprek over.

Er zit echter ook nog een andere kant aan het voorbeeldgedrag die ik graag onder de aandacht breng. Ik doel dan op de enige, de eerste of één van de weinige zijn in je rol als bestuurder.

Ik zal een paar voorbeelden geven van hoe ik dat bedoel.

Zo hebben we al drie jaar lang de keeper van het eerste herenelftal in ons bestuur. Nardo van den Broek draait net als wij allemaal volop zijn uren en draagt verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de club in het algemeen en de portefeuille PR & communicatie in het bijzonder. Hij is één van ons.

Sinds zijn toetreding zien we steeds vaker leeftijdsgenoten van hem instappen als vrijwilliger en hebben we nu zelfs een aantal op de plek van commissievoorzitter of coördinator.

Dat is het niet het enige. Toen Go Ahead Eagles de vrijwilligers uitnodigde die hun oefenpotjes mogelijk hadden gemaakt op een aantal amateurvelden, was de gemiddelde leeftijd van onze vrijwilligers medio 20. Aanmerkelijk jonger dan de vrijwilligers van de andere clubs die er op dat moment ook zaten.

Goed voorbeeld doet toch ook goed volgen kennelijk.

Zelf hoop ik het goede voorbeeld te zijn van een ouder die vrijwilligerswerk doet en van buiten Zutphen komt, geen voetbalervaring heeft en inmiddels geen spelende kinderen meer bij Zvv AZC heeft. Toch blijf ik.

Ook voor mensen zoals ik, is plek binnen de club. Daarmee probeer ik bij en uit te dragen dat iedereen welkom is bij ons.

× Stel hier je vraag