06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Ik vind dat we de impact van voetbal in de samenleving zwaar onderbenutten en dat is jammer.

Toen ik een aantal jaren geleden in gesprek raakte met een aantal voetbalvaders over de heetgebakerdheid op en langs het voetbalveld, vroeg ik me af waarom dat bij voetbal extremer is dan bij andere sporten.

Ik vroeg hen of ze ook kinderen hadden die op een andere sport zaten. Eén van hen zei: ‘ja, ik heb ook een korfballende zoon’. Vervolgens vroeg ik of hij daar ook anders langs de kant staat. Enigszins beschaamd gaf hij aan dat hij daar toch een stuk rustiger staat. ‘Bij de voetbal ben ik toch emotioneler, meer betrokken’, gaf hij aan.

Zelfde man, twee verschillende supporters.

Ik denk niet dat hij hierin alleen staat.

Bij de voetbal zie je die intense beleving en emotie in positief én negatief opzicht terug.

Positief doordat geen enkele sport in Nederland zoveel mensen op de been weet te krijgen. Kampioenschappen worden groots gevierd en als het Nederlands elftal het goed doet, kleuren we ook onze straten nog oranje. Misschien dat alleen het Koningshuis iets dergelijks voor elkaar krijgt.

Negatief doordat er geen enkele andere sport in Nederland is die tot zoveel gedoe leidt. En dan heb ik het over incidenten op en rond de velden zoals racistische bejegening, scheld- en knokpartijen. Als voetballiefhebber en -bestuurder schaam ik me regelmatig kapot.

Tegelijkertijd zit daar een kans. Want als je die beleving en emotie goed weet te reguleren, dan is de impact meteen heel groot. Puur getalsmatig omdat er nu eenmaal veel voetballers en voetbalsupporters zijn. Maar de grootste impact is volgens mij dat je een grote boosdoener van polarisatie aanpakt.

Als ik met mensen in gesprek ga over deze kans, dan ontmoet ik soms onbegrip.

 ‘Hoe zie je dat voor je, Ingrid’? ‘Dat lukt je toch nooit?’ ‘Daar is de voetbal veel te traditioneel voor.’

Op andere momenten ontvang ik herkenning, maar krijg ik te horen dat het toch vooral en in de eerste plaats om het voetbal gaat. En dat klopt helemaal. Zonder voetbal, geen voetbalclubs. Dus is het belangrijk dat die basis op orde is.

Tegelijkertijd houd ik graag mijn droom en ambitie overeind. En doe ik, samen met mijn medebestuurders bij Zvv AZC, datgene wat binnen ons vermogen ligt. Onze invloed reikt tot onze club.

Dat doen we door in het klein datgene te doen, wat ik graag in het groot in Nederland zou zien; werken aan onderling respect en saamhorigheid!​

× Stel hier je vraag