06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

De dynamiek of het samenspel in een team verandert als de teamsamenstelling wijzigt. Dat geldt voor een bestuur net zo goed als voor een voetbalteam.

Wij hebben een bestuurswissel op stapel staan komende maand. Nou ja, informeel dan. Formeel is het altijd aan de Algemene Ledenvergadering om af- en toetreding van bestuursleden te regelen. Voor een soepele overdracht begint de wissel al wat eerder.

Zo’n vier jaar zijn we nu samen in de huidige samenstelling. We zijn goed op elkaar ingespeeld en weten wat we aan elkaar hebben. Het is geen ingedut zootje (had ook gekund) en we zijn de afgelopen jaren gegroeid als team. Maar ja, soms komt er voor iemand een mooi alternatief voorbij en moet je op zoek naar iemand anders.

Er is dus sprake van een dubbele verandering. Er gaat namelijk iemand weg met bepaalde kwaliteiten en een bekende werkwijze én er komt iemand met andere kwaliteiten en een nog onbekende werkwijze voor terug. Er wordt als het ware, ook voor de zittenblijvers, even op de reset-knop gedrukt.

Het is net als met voetbal. Elke wissel tijdens de wedstrijd doet iets in het samenspel. Het doel tijdens een wedstrijd is om iets ten positieve te keren waardoor de kans op winst vergroot wordt. Ik vind dat een mooie metafoor voor een bestuurswissel.

Een andere parallel met een voetbalelftal zit ‘m ook in de hoeveelheid wijzigingen in de samenstelling gedurende een bepaalde periode. Ik zie wel eens zoveel positiewijzingen in teams voorbijkomen wedstrijd na wedstrijd, dat ik me afvraag of je dan goed op elkaar ingespeeld raakt.

Ik ben blij dat ons bestuursteam stabiel is met een duidelijke portefeuilleverdeling, dat aansluit op een ieders achtergrond en affiniteit. Dat geeft rust en helderheid, wat het samenspel bevordert.

Maar er komt nu toch echt verandering in ons team en daarmee ontstaat een nieuwe dynamiek. We zijn blij met de komst van Harry Matser, maar ietwat spannend is het ook.

We bedanken Andre Putker die ons bovenal heeft geleerd duidelijk te kiezen en daarvoor te gaan staan. André, je was mede dankzij die kwaliteiten een echte teamspeler!

× Stel hier je vraag