06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

We lopen het complex op en zien voetbalvelden met rondom rijen reclameborden. Links en rechts van het pad zien we in geel-zwart twee goed onderhouden gebouwen. Mede-bestuurder @Nardo en ik zijn aangekomen bij DSV ’33 uit Ermelo.

Reden bezoek: een presentatie voor de verenigingsadviseurs van de KNVB.

Een aantal weken daarvoor kwam het verzoek binnen. Of ik iets wilde vertellen over hoe we clubontwikkeling bij AZC aanpakken. In toenemende mate neem ik beslissingen op mijn onderbuik, dus ik zei al vrij snel ‘ja’.

Ik wilde wel graag onze benjamin uit het bestuur meenemen, omdat ik merk hoe belangrijk het voor clubontwikkeling is een twintiger in je bestuur te hebben. Het is niet alleen verfrissend in de discussies binnen het bestuur, maar het levert meer vrijwilligers op uit die generatie.

De presentatie groeide gestaag. We wilden natuurlijk graag ons verhaal kwijt, trots als we zijn op onze club. Tegelijkertijd ontstond ook de vraag wat we deze groep verenigingsadviseurs mee zouden willen geven?

Ze zijn de oren en ogen van de KNVB en zijn de verbindende schakel tussen voetbalclubs en KNVB. Daarmee staan ze er als het ware tussenin en kunnen ze bij uitstek adviseren over wat er speelt bij de clubs. Andersom werkt het natuurlijk net zo goed. Hoe mooi is het dat je datgene wat er speelt in de voetbal vertaalt naar de koers en manier van werken van de KNVB?

Dus zagen we onze kans schoon om ze juist daarop mee te geven dat er geen enkele andere sport zo verbindt als de voetbal. Het verbindt jong en oud, verschillende bevolkingsgroepen, uiteenlopende stemmers, jongen, meisjes en G-spelers én ga zo maar door.

En dat betekent dat je met voetbal het verschil kunt maken in de samenleving! Dat je de saamhorigheid kunt vergroten, de polarisatie kunt verminderen en het respect vergroten.

Als je dan kijkt naar de KNVB, dan is het vraag of de focus op louter voetbal niet te groot is. Hoe helpend is het dan als er gestuurd wordt op steeds meer gediplomeerde trainers of dat er gehamerd wordt op een hoofd opleiding? Belangrijk is het, maar de bijdrage van de voetbal is zoveel méér dan voetbal!

Dus daar hebben we aandacht voor gevraagd, daar bij DVS ’33. Minder voetbalinhoud en meer in gesprek over de functie van de voetbal in de maatschappij. Dat is niet alleen clubontwikkeling, daar varen we allemaal wel bij.

 

× Stel hier je vraag