06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Voorbeelden zijn superbelangrijk. En het is nog belangrijker dat die voorbeelden zich uitspreken. Zij spreken namelijk met meer gezag en hebben daarom meer impact.

Neem nu die actie van Mourinho tegenover de scheidsrechter die de Europacupfinale floot. Dat gedrag langs de lijn was onacceptabel en daar werd hij terecht voor bestraft. Maar het gedrag na afloop, in de parkeergarage, was nog veel erger. Over voorbeeldgedrag van een toptrainer gesproken. Helaas kon de scheidsrecht toen geen kaart meer trekken.

Dus vraagt het op een ander niveau verantwoordelijkheid nemen. Want wie is degene die ervoor zorgt dat zo’n trainer stopt met dit gedrag? De supporters (en ook tijdens de wedstrijd de staf en spelers) doen hem namelijk na. Het is helaas ook zo dat slecht voorbeeld leidt tot slecht volgen.

Marco van Basten schreef daarover een brief. Hij vindt dat er paal en perk gesteld moet worden aan dit soort praktijken, op en rond de velden. Ik denk dat het overgrote deel van de voetbalwereld dat hardgrondig met hem eens is.

Het wordt de laatste tijd steeds vaker benoemd. Dat alle kinderen zulk slecht voorbeeldgedrag zien in de wedstrijden in het profvoetbal. Dat gedrag doen ze na. En niet alleen kinderen weet ik uit eigen ervaring. Volwassen voetballers doen er vrolijk aan mee.

De eerste reactie van de UEFA op de brief vond ik nog slap: ‘we staan altijd open voor goede ideeën’. Dan verandert er niks natuurlijk. In de tweede reactie geeft UEFA-baas Ceferin ook aan dat het gedrag ondraaglijk is. Hij doet een beroep op de scheidsrechterscommissie om met voorstellen te komen.

Ik hoop van ganser harte dat er ook echt goede afspraken en/of maatregelen komen. Zodat we weer kunnen genieten van mooi voetbal en spannende wedstrijden.

× Stel hier je vraag