06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl
Kun je leidinggeven in een vrijwilligersorganisatie, dan kun je het overal! Dus begin dan maar in zo’n vrijwilligersorganisatie, want dan leer je het meteen goed. Het beeld dat bij veel mensen bestaat (en dat beeld is begrijpelijk) is dat vrijwilligerswerk vrijblijvend is.
 
Kantinemedewerkers die niet op komen dagen waardoor de kantine dicht blijft. Een jonge scheidsrechter die zo lang op zijn telefoon blijft zitten in de pauze, dat de voetbalteams een poos staan te blauwbekken op het veld. Het kan allemaal en dan ook nog eens zonder dat er consequenties aan vast zitten. Want ja, vrijwilligerswerk toch?!
 
Niks frustrerender dan mensen die hun afspraken niet nakomen. Ik heb er altijd al een hekel aan gehad, maar wen er maar aan als je leidinggeeft aan een vrijwilligersorganisatie. Hoe het tij te keren? Daar heb ik lang op lopen puzzelen. Het is helaas niet zo eenvoudig als een goed gesprek aangaan. Daar los je het vraagstuk niet mee op.
 
Heb ik het ei van Columbus? Nee, wat ik wel weet is dat het ontzettend helpt als het vrijwilligerswerk leuk voor je is. Het is namelijk nog altijd zo dat wanneer je iets leuk vindt, je meer moeite doet. Dus werken wij bij mijn club (Zvv AZC in Zutphen) met doen wat je leuk vindt, de juiste persoon op de juiste plek en het vooral gezellig maken.
 
En dat is dus precies het tegenovergestelde van wat ik steeds vaker om me heen hoor, namelijk taken verplichten voor leden. Ik kan het niet met elkaar rijmen: vrijwilligerswerk en verplicht, net zomin als vrijwilligerswerk hoort bij vrijblijvend in mijn optiek.
× Stel hier je vraag