06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

‘Heb jij voor mij: Uitje, ik ga liever niet, van het thema Armoede?’

We zitten met de teamleiders van de jeugdelftallen in de kantine en spelen kwartet.

‘Nee, die heb ik niet. Maar heb jij dan voor mij: Ik krijg de bal niet ook al sta ik vrij, van het thema Pesten & buitensluiten?’

We spelen geen doorsnee kwartet, maar het AZC signaleringskwartet, voor de club bedacht door onze commissie Fair Play. Dit seizoen besteden we extra aandacht aan op een respectvolle manier met elkaar omgaan, zowel binnen als buiten het veld. Omdat we merken dat niet iedereen altijd even gemakkelijk mee kan doen.

‘Het is nu leuk en gezellig, even kwartetten, maar wat kunnen we hier nu mee?’ De voorzitter van de commissie Fair Play, Dannie Siebers legt uit dat op de kaarten signalen staan van gedrag waarmee iemand aangeeft ergens last van te hebben. Per thema zijn er vier signalen, maar dat kunnen ook andere zijn natuurlijk. Belangrijk is dat het gedrag of de uiting herkend wordt als signaal dat er mogelijk iets aan de hand is.

‘En wat kan of moet ik doen dan?’ Van teamleiders wordt al veel gevraagd en voor je het weet ben je medeopvoeder. Het is natuurlijk niet de bedoeling om onze teamleiders over de kling te jagen.

De commissievoorzitter vervolgt: ‘Er zit ook een kwartet tussen waarin je kunt zien wat je als leider kunt doen. Je ziet dat je bij signalen altijd contact op kunt nemen met iemand van ons of je coördinator. Ook kun je terecht bij onze vertrouwenspersonen. En we hebben, tot slot, nog extra informatie per thema op de website gezet’.

Er klinkt nu naast het eerdere gelach ook een soort opluchting. Iedereen herkent wel een paar signalen en op deze manier is het bespreekbaar. En dat op een constructieve en helpende manier.

Na afloop komt de Zutphense verenigingsondersteuner bij ons staan. ‘Wat een goed initiatief. Ik denk dat meer clubs hiervan kunnen profiteren’.

Bij deze de link naar meer informatie over het ACZ signaleringskwartet https://www.azczutphen.nl/fairplay/

Met veel dank aan onze commissie Fair Play en de bedenker @danniesiebers in het bijzonder!

× Stel hier je vraag