06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

‘Daar valt geen droog brood in te verdienen: zoek maar wat anders’. Ik zat in VWO4 en had bedacht dat ik culturele antropologie wilde studeren. Daar dacht de schooldecaan anders over. Dus ging ik op zoek naar een andere studie.

Een jaar later ging ik met mijn moeder en haar jongste zusje proefcolleges volgen in Groningen. Het werd een redelijk standaard rijtje colleges op één uitzondering na. Ik had gezien dat je er Zweeds kon studeren en dat wilde ik wel eens meemaken. Zweden kende ik van zomervakanties. Uitgestrekte bossen met veel water en de taal vond ik leuk zangerig.

Het lokaal waar het proefcollege was klein en onooglijk. De belangstelling was best groot, dus het werd er behoorlijk benauwd. We leerden, jawel, tot 10 tellen. Je gelooft het niet, maar ik was volledig overtuigd. Deze studie ging het worden; er was geen enkele twijfel. Ik ging superblij de deur uit. Ik informeerde mijn moeder en tante ter plekke. Ze knikten. Ook mijn vader bleek het prima te vinden.

Ik heb de studie met ontzettend veel plezier gedaan. Het heeft me naast de taal veel gebracht. Een jaar studeren en werken in Noord-Zweden, een zomerverblijf bij een gezin op een boerderij in de buurt van Malmö en beginnende bestuurservaring op de faculteit en bij de studievereniging. Dat wist ik natuurlijk allemaal niet toen ik die kleine, warme collegezaal uitliep. De keuze was puur op gevoel (of noem het intuïtie) gemaakt omdat ik er blij van werd.

Doen waar je energie van krijgt en blij van wordt. Ik heb er (een deel van) mijn werk van gemaakt door te werken met en vanuit de talenten en sterke punten van mens en organisatie. Het geeft me telkens weer veel voldoening te merken als mijn klanten (weer) perspectief zien en de energie begint te stromen. Vaak heb ik gedacht dat het begon toen ik zelfstandig ondernemer werd, maar niets is minder waar. Het begon tijdens en na die les tot 10 tellen in het Zweeds.

Die decaan heb ik niet meer opgezocht. Ik zag de bui al hangen. Ik heb gekozen voor iets waar ik blij van werd: een betere leidraad voor (werk) geluk is er niet.

× Stel hier je vraag