06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

‘Ingrid, dat doe jij toch even?’ We zitten in een bestuursvergadering en praten over een team-ontwikkeltraject. ‘Jij kunt dat goed; en doe je dit soort dingen niet ook voor je werk?’ Inderdaad, maar het team begeleiden waar je zelf deel van uitmaakt, vind ik geen goed plan.

Als medebestuurder maak ik deel uit van een bestuur-team; ik ben één van hen.  Als begeleider kom ik in een dubbelrol terecht die het teamproces niet ten goede komt. Ik kan ofwel mijn mede-bestuurdersrol niet goed vervullen in zo’n teamproces ofwel de rol van begeleider komt in het geding op het moment dat het over mijn inzet of functioneren gaat.

Dus gaan we op zoek naar een externe begeleider. Die komt er gelukkig en die doet het goed. Sterker nog, ik merk dat ik het af en toe heerlijk vind dat iemand hetzelfde aankaart, maar dan in haar eigen woorden. De boodschap is daarmee voor anderen gemakkelijker te ontvangen, want het is immers ‘iemand van buiten’. En vaak hoor ik van mijn medebestuurders ‘oh, bedoel je dat zo’. En ook ik krijg de (positief-)kritische spiegel voorgehouden en dat is alleen maar helpend. Zo kan iedereen zijn eigen rol pakken en dat komt het teamproces alleen maar ten goede.

Ik zie het vaker om me heen bij directeuren en bestuurders. We zijn ergens goed in en we dragen de eindverantwoordelijkheid. Dan is het logisch om zelf de handschoen op te pakken en teamprocessen te begeleiden of visietrajecten zelf te doen. We vergeten gemakshalve dat we zelf deel uitmaken van het team en de organisatie. Daarmee maak je zelf altijd deel uit van het vraagstuk dat speelt. Ook is de kans op een blinde vlek groot omdat je je eigen vraagstukken lastiger zelf waar kunt nemen. Misschien ben je zelf wel onderdeel van het probleem. Dat hoeft niet, maar kan wel.

Het is dus niet zozeer een gebrek aan capaciteiten bij jezelf als je bij teamtrajecten of lastige vraagstukken iemand van buiten de organisatie mee laat kijken. Het getuigt er juist van dat je je eigen professionaliteit serieus neemt. Zo kun jij je eigen rol vervullen en meedoen aan het teamproces. Bijkomend voordeel is dat je soms ook even achterover kunt leunen en iemand anders het werk voor je kunt laten doen. Om het daarna uiteraard weer zelf op te pakken als het traject is afgerond.

Heeft jouw directie- of managementteam behoefte aan een externe begeleider? Ik ga graag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Je kunt me bereiken op 06-51586147 of via ingrid@innerstrengths.nl.

× Stel hier je vraag