06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Hoeveel neem jij op je nek als directeur en bestuurder? Blijf je in drukke tijden goed genoeg voor jezelf zorgen? Hoe komt het toch dat je meer op je schouders neemt, terwijl je genoeg mensen hebt om aan te delegeren? 

De boosdoener is een groot verantwoordelijkheidsgevoel en laat dat nu ook net een grote kracht van je zijn. Zie hier de spagaat waarin je zit. 

Verantwoordelijkheid nemen gaat je gemakkelijk af. Waarschijnlijk al van kinds af aan kostte het je geen moeite om de leiding te nemen, je mond open te trekken. Je zag en ziet wat er nodig is en hoe je er moet komen. Een superkwaliteit die je goed kunt gebruiken als je op een eindplek in een organisatie zit. 

Toch kun je ook aan je eigen succes ten onder gaan. Of bijna dan. Hoe meer er een beroep wordt gedaan op jouw verantwoordelijkheidsgevoel, hoe meer je op je bordje krijgt. Je krijgt het steeds drukker en voelt steeds meer de behoefte om bij te sturen, in te grijpen, feedback te geven.  

En dat gaat ten koste van jezelf. Het heeft namelijk als consequentie dat er steeds minder tijd voor jezelf over blijft. En dat proces gaat zo subtiel en op zo’n glijdende schaal dat je het soms zelf niet of nauwelijks door hebt.  

Zelf heb ik er ook last van. Doordat ik veel verbanden zie en leg, weet ik ook altijd wat er te doen valt of wie waarvoor het beste inzetbaar is. Of welke deadline in de gaten gehouden moet worden en wie daarvoor geactiveerd dient te worden. Voor ik het weet neem ik te veel hooi op mijn vork.  

Som zie ik het zelf en soms heb ik medebestuurders die me er fijntjes op wijzen: ‘Ingrid, het mag wel een onsje minder’.  

Veel verantwoordelijkheid dragen gaat soms ten koste van anderen maar net zo vaak ten koste van jezelf. Tijd is je kostbaarste bezit. Van geld kun je meer maken, maar van tijd niet.  

De tijd die je steekt in al die verantwoordelijkheid nemen, kun je ook aan jezelf besteden. En om die verantwoordelijkheid op een gezonde manier te kunnen blijven nemen en dragen, is het goed voor jezelf zorgen een belangrijke voorwaarde! 

Dus geef verantwoordelijkheid voor jezelf én anderen minimaal dezelfde tijd en aandacht. Wees net zo lief voor jezelf als je voor anderen bent! 

× Stel hier je vraag