06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Heb jij ook een weerstand tegen het maken van jaarplannen? Ik zag er lang het nut niet echt van in. Iemand schreef voor hoe het format voor zo’n jaarplan eruitzag en dan ging je puzzelen op wat erin moest, formatie en uren naast de taken leggen en vervolgens het plaatje kloppend maken. Meestal ging het maken van een jaarplan ongeveer zo en vervolgens verdween het in de spreekwoordelijke bureaula om er de rest van het jaar niet meer uit te komen. Zonde van de tijd en moeite van mezelf én collega’s.

Tot ik jaren geleden in aanraking kwam met wél werkende formats. Ik schrijf bewust in meervoud, omdat ik inmiddels werk met een combinatie van meerdere formats. Of beter gezegd, ik haal het beste uit twee werelden en combineer dat tot een voor mij werkend jaarplan. Zonder je nu te willen vermoeien met hoe mijn jaarplan eruitziet (mocht je het willen weten, neem gerust contact met me op), zit de kracht ‘m in een aantal dingen die ik graag met je deel.

  1. Een heldere ambitie geeft inspiratie
  2. Reflectie vormt de basis voor ontwikkelen
  3. Stilstand is achteruitgang is een mythe

Als je weet waarvoor je het doet, wat je wilt bereiken, dan geeft dat kracht en inspiratie. Het vormt de leidraad voor de dingen die je doet. Simon Sinek noemt het de ‘why’ die de motor is achter alles wat je doet. Die kennen, samen met je ambitie, helpt bij alles wat je doet. Het is belangrijk om die er regelmatig bij te pakken, want er is niks makkelijker dan in de waan van de dag bezig zijn met alles wat voorbijkomt. Lang bezig zijn met de waan van de dag inspireert uiteindelijk onvoldoende. We hebben allemaal behoefte aan perspectief.

En dan kom ik bij het tweede aandachtspunt en dat is tijd voor reflectie. Zelf doe ik dat door eens per kwartaal te kijken naar mijn ambitie en doelen, om te kijken wat ik daar wel of niet van heb gerealiseerd. Het geeft me inzicht in waar ik sta en waar ik op bij wil sturen. Op zo’n moment kijk ik ook altijd naar mijn ‘why’ om te kijken of de dingen die ik doe, daaraan bij dragen. Zit ik nog op koers en word ik blij van wat ik doe? Reflectie vormt daarmee de basis voor vooruitgang en ontwikkeling.

Nou is het alleen zo dat veel mensen met de (verborgen) overtuiging rondlopen dat stilstand achteruitgang is. Als dat zo is, dan vind je het niet gemakkelijk om reflectietijd in te bouwen. Want ja, waan van de dag; bezig zijn geeft je een goed gevoel en resultaten behalen doe je vooral door te doen (en niet door niks te doen). Hier geldt alleen dat alles met ‘te’ ervoor niet werkt. Dus te veel stilstand werkt belemmerend en te veel doen laat je alleen maar doordenderen zonder te zien of je nog de juiste dingen doet.

Dus is mijn tip om een heldere ambitie te hebben, reflectiemomenten bewust in te bouwen, en verder gewoon lekker aan het werk!

× Stel hier je vraag