06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Ken je dat? Dat je het soms even niet weet. Dat je vastzit en je beslissingen voor je uitschuift. Dat je even geen oplossing ziet. Lastig. Zeker als leidinggevende, directeur. We zijn gewend om snel te schakelen en beslissingen nemen we de hele dag door. Maar lukt dat een keer niet en stokt het bij jou, dan werkt dat door bij medewerkers.

Toch is niet weten niet erg. Je kunt er het beste bewust voor kiezen. Want uitzoomen en oordeel uitstellen helpt je om vanuit meerdere invalshoeken naar iets te kijken.

Niet-weten is iets waar de meeste mensen een hekel aan hebben. Ik in ieder geval wel. Zo kreeg ik laatst de vraag of ik een oplossing wilde aandragen voor een personeelsvraagstuk dat zich voordeed bij een klant van mij. Het liefst help ik dan meteen door een oplossing te hebben als iemand die vraag stelt. Maar de kans dat ik dan de plank mis sla, is groot. Pas toen ik meerdere mensen had gesproken en wat rond was gaan lopen, zag ik wat er aan de hand was en kon ik gericht komen met een advies.

Er zit dus wel degelijk iets moois in vastzitten, want de stilstand heb je nodig om uit het niet-weten te komen. Kies bewust voor een periode van niet-weten en oordeel uitstellen. Het kost wat meer tijd, maar leidt tot duurzamere oplossingen.

× Stel hier je vraag