06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

‘Waar kom jij het beste tot je recht? Verandering van binnenuit bewerkstelligen of door van buitenaf in te vliegen, een poosje meelopen en weer weggaan?’ Deze vragen kreeg ik ongeveer 10 jaar geleden toen ik vastliep in mijn loopbaan.

Ik vond en vind het nog altijd goede vragen. Ze hebben me goed aan het denken gezet. Het duurde lang voordat ik erachter kwam dat het voor mij het niet of-of, maar en-en is.

Beide situaties ken ik van nabij.

Bij voetbalclub AZC maak ik als bestuurder deel uit van een (vrijwilligers)organisatie. Daar breng ik beweging en verandering van binnenuit op gang. Door langdurig commitment aan te gaan, ga ik mee met de ups en downs van de club. Ik zie waar we het goed doen én waar het beter kan. Ik maak goede tijden mee én zwaar weer, zelfs crisissituaties.

Kortom, ik neem verantwoordelijkheid en probeer vanuit een duidelijke koers en aanspreekbaarheid te werken aan vooruitgang. Om een paar voorbeelden te noemen: het is een beleidsplan maken en ‘m vervolgens uitvoeren en proberen te verankeren in de hele club. Het is een (vrijwilligers)functie vervullen, iemand weg zien gaan en de functie opnieuw proberen te vervullen.

In mijn dagelijks werk als strategisch sparringpartner kom ik in de tweede situatie terecht, die van een poosje meelopen en weer weggaan. Ook die gaat me goed af.

Klanten schakelen mij in als het al langere tijd stroef loopt en ze al van alles geprobeerd hebben. Ik help ze erachter te komen wat er echt aan de hand is om dan vervolgens de juiste aanpak te kiezen. Dat doe ik door vanuit drie verschillende invalshoeken te kijken.

Kloppen de (systemische) basisbehoeften in team of organisatie? Is bedrijfskundig/organisatorisch de boel op orde of ontbreekt een heldere koers of opdracht? Zit de juiste persoon op de juiste plek of vervult iemand een rol die niet bij zijn/haar natuurlijke competenties passen? Daarna zoeken we daar de juiste interventie bij.

Mijn inzet is tijdelijk en er altijd op gericht om klanten het (weer) zelf te laten doen.

Maar ik breng dus naast die expertise en vaardigheden ook nog wat anders mee. Doordat ik zelf ook bestuurder ben, weet ik hoe het is om op die plek te zitten. Ik weet wat erbij komt kijken.

Ik coach, adviseer, begeleid (of hoe je het wil noemen), dus niet alleen vanaf de zijlijn, maar ik ken de situatie van mijn klanten van binnenuit. Ik ben één van hen als het ware. Daarom kies ik voor en-en in plaats van of-of.

Dus geef mij maar beide werelden. Dan komt mijn toegevoegde waarde het meest tot zijn recht.

× Stel hier je vraag