06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

De afgelopen maanden had ik regelmatig te maken met het enorm weglekken van energie. Thuiswerken in combinatie met pubers die thuis zijn (en hun best doen om digitaal onderwijs te volgen of vakantie hebben) eist zijn tol, zullen we maar zeggen. Ik deed wat ik kon: wandelen, leuke dingen doen, vakantie houden, mijn fysieke contacten weer oppakken, werken voor en met klanten. Het hielp allemaal, maar niet blijvend. Telkens zakte mijn energiepeil weer naar nul en dook ik een hoekje in om me terug te trekken.

Door kritische vragen leerde ik waarom mijn energiepeil zakte

Totdat ik afgelopen weekend de tegenwoordigheid van geest had om me te gaan verdiepen in een aantal vragen. Heb ik nog scherp waar ik warm voor loop en dragen de dingen die ik doe daar nog aan bij? Wat zijn de doelen die bij mij passen, waar ik echt blij van word? Wat is ook alweer de bedoeling van mijn bestaan, waarom doe ik wat ik doe? En meteen snapte ik mijn passiviteit en lamlendigheid (want dat was het wel af en toe). Ik kreeg helder waarom mijn energiepeil was gezakt. Ik was het namelijk even kwijt, die bedoeling. En mijn acties waren dus niet afgestemd op het goede doel. 

Acties moeten aansluiten bij het doel

En hetzelfde gevoel bekroop me maandag nadat ik de nieuwste maatregelen van het kabinet hoorde. Waarom zijn al deze maatregelen nodig? Wat was ook alweer de bedoeling van al die restricties? En ik was het even kwijt. En nog steeds als ik eerlijk ben. Waarom mogen we bijvoorbeeld wel met een groep in de kerk (binnenruimte en in maart/april nog een plek waar veel uitbraken waren) en niet langs een korfbalveld (buitenruimte waar het aantal besmettingen tot nu toe gering is)? Ik kan het niet uitleggen en ik heb het antwoord ook niet gekregen van onze bewindslieden. En als de waarom-vraag niet beantwoord wordt, dan is er iets mis met de aansluiting tussen de ingezette acties en het doel, zo weet ik inmiddels.

Veranderingen leiden tot aanpassen acties

Maar als je dat doel en de acties eenmaal hebt bepaald, dan ben je er niet. Het vraagt om een continue proces van kijken naar jezelf en je omgeving of je nog het juiste doel hebt en of de acties daarop aansluiten. Want de wereld om ons heen verandert voortdurend. Bij voetbalvereniging AZC (waar ik bestuurder ben) is het bijvoorbeeld de vraag hoe we met alle recente coronamaatregelen in het achterhoofd onze kernwaarde ‘gezelligheid’ in gaan vullen. Voorheen organiseerden we jaarlijks een gala, hielden we toernooien en zijn de donderdagavonden steevast kantine-avonden. Die activiteiten of acties mogen niet meer in de huidige vorm en passen dus niet meer bij het doel, hoe graag we ook zouden willen. We zijn dus aan het zoeken naar een andere invulling, want het doel, de gezelligheid, blijft overeind.

De update van je doelen is soms nodig

Zelf heb ik afgelopen weekend tijd vrijgemaakt om mijn doelen te herzien. Want die bleken bij mij ‘verouderd’ te zijn. Gaandeweg voelde ik mijn energie weer terug vloeien. Toen ik ook nog mijn huidige activiteiten, uitgaven en to do’s tegen die nieuwe doelen aanlegde, heb ik ook daar aanpassingen gedaan. Het scherp hebben van je bedoeling en de bijbehorende acties, maakt je zoveel energieker, blijer én succesvoller.

Heb jij behoefte aan een afstofbeurt van je bedoeling? En vraag je je af of je huidige activiteiten nog passen bij je doelen? Weet dan dat ik je graag help die focus opnieuw aan te brengen. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Je kunt me bereiken op 06 – 51 58 61 47 of ingrid@innerstrengths.nl

 

 

× Stel hier je vraag