06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Denken in scenario’s – mijn talent

Met een hoofd vol ideeën, plannen en voornemens eindig ik vaak mijn wandelingen. Zelfs als ik fiets van mijn huis naar het centrum of station in Zutphen, dan borrelt het continu. ‘Als we dit nu eens zo doen met de club’ of ‘die persoon zou wel kunnen passen op die plek in de organisatie’. Ik zie altijd kansen en denk in scenario’s. Het houdt vaak pas op als ik met iemand sta te praten of een boodschap afreken aan de kassa. Mooi, die talenten en dingen waar je goed in bent, maar er zit ook altijd een keerzijde aan.

Datgene waar je goed in bent, zijn de dingen die je automatisch excellent afgaan. Soms kun je je dat moeilijk voorstellen en toch is het zo! Ieder mens heeft dingen die zo vanzelfsprekend voor je zijn, dat je denkt dat het doodnormaal is. Sommige mensen denken zelfs dat iedereen datzelfde kan wat zij ook kunnen. Zo heb ik zelf lang gedacht dat veel ballen in de lucht houden, iets is wat iedereen kan, zo gemakkelijk gaat het mij af. Appeltje-eitje toch?!

Werken met talenten

Met mijn klanten en in het bestuur van de voetbalclub werken we veel met de talenten van eenieder. Wat is er nou mooier dan op een plek zitten en taken doen die aansluiten op dat waar je goed in bent. Dat is toch een stuk duurzamer dan jezelf vaardigheden aanleren die veel verder van je afstaan. Uitvoerende en operationele zaken zijn nog nooit mijn ding geweest, en dat geldt ook voor biertjes tappen achter de bar. Ik kan het leren, zeer zeker, maar ik word er niet blij van. Het sluit niet aan bij mijn natuurlijke drijfveren die veel meer liggen op strategisch vlak en de ontwikkeling van mensen en organisaties.

Keerzijde van talenten erkennen

Toch is er ook een keerzijde te benoemen bij die talenten. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Weten wat die valkuilen zijn is niet alleen voor jezelf handig, maar het helpt je ook in de interactie met anderen. Ik zal een voorbeeld geven uit mijn eigen praktijk. Zoals ik eerder aangaf denk ik in kansen en scenario’s. Dat ‘knopje’ staat bij mij altijd aan. Gebeurt er iets in mijn omgeving, dan schakelt mijn brein meteen verder naar wat ik er vervolgens mee kan of wil (scenariodenken). Voor elk probleem een oplossing en dat in een miniseconde.

De valkuil hierbij is dat ik dus ook op voorhand zie hoe het bij anderen (mogelijk) mis kan gaan. Soms zie ik al van verre wat er gaat gebeuren en hoe iets zich zal ontwikkelen. Dat zeg ik dan ook en menigmaal zie ik mensen dan meewarig kijken, want zover hadden ze nog niet doorgedacht. Of ik krijg te horen dat ik weer eens te snel ga en dat er eerst andere zaken nodig zijn. Dus slik ik regelmatig woorden in, ga ik op mijn handen zitten en laat ik dingen gebeuren terwijl ik het al fout zie gaan (tenzij het levensbedreigend is uiteraard). Want wie ben ik om iemand te behoeden voor fouten? Hoe leren mijn kinderen omgaan met teleurstellingen, als hun moeder ze alsmaar vertelt hoe dingen uit kunnen pakken? Soms ga ik domweg te snel, is het teveel of roep ik dingen te vaak. Of om het Cruijffiaans te zeggen: elk voordeel heb zijn nadeel (en andersom).

Jouw sterke punten helpen je

Hoe goed ken jij jezelf? Weet jij welk ‘knopje’ bij jou altijd aanstaat? En als je dat weet, wat is dan de keerzijde? En wat kun je daar dan mee? Bij alles wat ik doe, kijk ik altijd eerst naar je sterke punten, daar waar je goed in bent. Daar maak jij namelijk het verschil mee in alles wat je doet.

Nieuwsgierig naar wat ik voor je kan betekenen? Ik plan graag een gesprek met je om te kijken of ik de juiste persoon voor je ben, of ik je met je vraag kan helpen. Je kunt me bereiken op 06 5158 6147 of ingrid@innerstrengths.nl.

× Stel hier je vraag