06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Weten dat je iets wilt veranderen bij jezelf en het lukt maar niet. Ken je dat? Dat je je telkens weer voorneemt om een bepaalde gewoonte te veranderen, omdat je er al lang niet meer blij van wordt, en toch stap je telkens in dezelfde valkuil.

Ik denk dat we er allemaal wel eens (of nog vaker) mee te maken hebben.

Ik weet nog goed dat ik lang last heb gehad van een onbalans tussen werk en privé. Begaan als ik ben met mijn werk, draaide ik altijd al meer dan genoeg uren. Dat is nog tot daaraantoe.

Echter, als ik thuis was en met mijn (toen nog kleine) kinderen tijd doorbracht, was mijn aandacht te vaak bij het werk. Of checkte ik nog snel even mailtjes of pleegde een telefoontje terwijl de kinderen rondjes renden in de speeltuin. Eerlijk gezegd vond ik de speeltuin ook handig, want dan mócht ik even die mails checken.

Op andere momenten had ik altijd weer dat schuldgevoel. Elke keer zei ik opnieuw tegen mezelf dat ik ermee ging stoppen. En telkens weer lukte het me toch niet. Het was ook altijd erg druk op het werk.

Ik noem dat de ‘bewust-onbekwaam’ categorie. Je wilt iets veranderen en je bent je er bewust van, maar je slaagt er maar niet in om die onbekwaamheid te veranderen. Frustrerend, want het houdt je verder van jezelf af en daarmee van datgene waar je goed in bent.

Veel van dit soort dingen verandert niet van de ene op de andere dag. Vaak zijn patronen er op een onbewust moment ingeslopen en dat maakt het juist zo moeilijk om ze aan te pakken.

Wel kun je stapje voor stapje een verandering in gang zetten. Hoe dan? Door om te beginnen een besluit te nemen dat je het wilt veranderen. Dat klinkt heel simpel en dat is het ook. Het vraagt dan wel om een echt besluit en dat gaat altijd vergezeld van een actie. Met die actie zet je het eerste dominosteentje in beweging dat als een vliegwiel kan dienen voor volgende acties.

Daarmee begint de verandering die je zo graag wilt.

Een tip bij die eerste actie na je besluit, is om een actie te kiezen die het tegenovergestelde is van wat je daarvoor altijd hebt gedaan. In mijn geval had ik al jaren lopen ploeteren en zocht ik de oplossing in het veranderen van de omstandigheden. Ik ben eerst minder uren gaan werken bijvoorbeeld, maar de verdeelde aandacht en onbalans bleven.

Mijn tegenovergestelde actie was dat ik ervoor heb gekozen om hulp in te roepen, het niet langer alleen te doen. Ik ben een persoonlijke ontwikkelingscursus gaan doen waarin ik erachter kwam dat ik de onbalans zelf veroorzaakte en dat er genoeg manieren zijn om daar wat aan te doen. Het heeft me langzaam maar zeker gebracht wat ik wil: vol energie mijn werk doen en met volledige aandacht de dingen doen waar ik blij van word.

Om te weten hoe je uit je impasse komt, kan het fijn zijn er ook hulp bij te halen. Ik help je daar graag bij. Want het is fijn om je energiek te voelen omdat je doet waar je blij van wordt.

Geïnteresseerd? Je kunt me altijd vrijblijvend mailen via ingrid@innerstrengths.nl of bellen via 06-515 86 147.

× Stel hier je vraag