06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Hoe vaak hoor ik het mezelf niet zeggen: ‘stap voor stap is de beste oplossing’. En toch trap ik telkens weer in de valkuil om alles te willen weten voordat ik in beweging kom. Dat ik niks doe omdat het eindplaatje niet helder is.

Dat begint al in het klein met het schrijven van een blog of column. Heb ik een boodschap of een voorval waarover ik wil schrijven, dan is het gemakkelijk starten. Heb ik dat niet, dan stel ik het schrijfproces uit.

Maar ook in het groot werkt het zo. Vorig jaar was ik op zoek naar een nieuwe woning en ik wist niet zo goed wat ik wilde. Nieuwbouw of jaren ’30? Moet alles af zijn of mag er nog wat verbouwd worden? In welke wijken wil ik wonen? Ik wist het niet.

Toen ook een makelaar een goedbedoeld advies gaf om toch maar even te wachten en een aantal zaken eerst af te ronden, ging ik helemaal op stil.

Totdat iemand tegen me zei: ‘mijn huis komt te koop en het is jouw prijsklasse’. Luisterde ik in eerste instantie nog half en zei ik meer uit beleefdheid: ‘waar woon je dan?’ Toen ze vertelde dat ze in het oude deel van Warnsveld woonde, was ik meteen een en al oor. Dat ik daar wel wilde wonen, wist ik al wél.

Ik kon diezelfde middag nog terecht voor een kop koffie en een rondleiding.

Had ik toen vastgehouden aan het niet precies weten wat ik wil, dan had ik nu niet in een fantastisch huis op een paradijselijke plek gewoond.

Stap voor stap heb ik het aangepakt. Nu volgden die stappen zich vervolgens wel zo razendsnel op dat 24 uur later de koop beslecht was. Ik heb mezelf een aantal malen in mijn arm geknepen tijdens het proces.

Soms weet je pas wat je zoekt, als je het ziet!

Ik moest hier vorige week aan terug denken toen ik met een klant aan het werk was. Daar gebruikten we een methodiek die ook een aantal vaste stappen kent. Gaandeweg komen de inzichten en uiteindelijk ontvouwt zich een of meerdere logische oplossingsrichtingen.

Omdat ik het al meerdere malen heb meegemaakt, weet ik dat het klopt. Toch weet ik ook hoe moeilijk het is om daarin te (blijven) geloven.

Dus mijn tip is: gewoon beginnen met de eerste stap. Dan volgt de rest vanzelf!

× Stel hier je vraag