06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Zie je door de bomen het bos niet meer als er van alle kanten aan je wordt getrokken? Ontbreekt het je aan overzicht en inzicht? Vraag je je af waar je eigenaarschap over wilt en waar dat bij één van je leidinggevenden of medewerkers ligt? Je hebt van die dagen dat alles wat je je had voorgenomen, anders loopt en planningen door elkaar gehusseld worden. Het kost je op zulk soort momenten moeite om je beloftes na te komen, iets wat je verschrikkelijk vindt. 

Herkenbaar? Het overkomt me nog altijd regelmatig en daar geef ik mezelf vaak onnodig hard voor op de kop. We zijn vaak de meest strenge leermeesters voor onszelf. 

Of het nu komt door onverwachtse telefoontjes of een kind dat zich in de vakantieperiode verveelt en mijn aandacht vraagt, het schopt mijn planning regelmatig in de war. Vaak ploeter ik verder en houd ik angstvallig vast aan datgene wat ik me had voorgenomen, om vervolgens tot de conclusie te komen dat mijn hoofd overloopt van frustratie. Niet leuk voor mezelf en ook niet voor mijn omgeving. Bovendien helpt het voor geen meter om de ingelopen achterstand weer in te halen. Als ik me eenmaal iets voorgenomen heb, vind ik het lastig om te erkennen dat het ook anders kan.  

Soms heb ik het zelf in de gaten en trap ik op de rem. Op andere momenten heb ik mijn omgeving nodig die me de spiegel voorhoudt. De beste remedie is vertragen en afstand nemen, letterlijk en figuurlijk. Je kunt dan beter op een andere manier kijken naar hetzelfde vraagstuk of de situatie. Wandelen helpt voor mij enorm, en op vakantie gaan is een andere vorm. Voor beide is niet altijd tijd, maar gelukkig zijn er ook activiteiten die minder tijd vragen. Voorbeelden daarvan zijn naar het toilet gaan of even koffie halen. En de beste ideeën worden nog altijd geboren onder de douche volgens mij. Kortom, mogelijkheden genoeg om afstand te nemen van waar je mee bezig was. 

Dus als je een keer het overzicht kwijtraakt, wees dan niet te streng voor jezelf. Neem even een break, hoe kort ook. Je zult zien dat je dan gemakkelijker een ander perspectief in kunt nemen.  

× Stel hier je vraag