06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Het is weer zover. Het is druk in mijn agenda en als gevolg daarvan in mijn hoofd. Afspraken stapelen zich op en de ruimte om te wandelen gaat iedere keer op aan andere dingen. Het is een valkuil waar ik regelmatig weer intrap. Het is rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan om met Herman van Veen te spreken (of zingen!).

Veel hooi op de vork nemen, veel ballen in de lucht kunnen houden. Het is een enorme kwaliteit, maar er zit een grens aan wat je aan kunt. En het is de kunst om die te erkennen en vervolgens te handelen.

En die actie of handeling is simpel: hulp inroepen! Of is dat minder simpel dan het lijkt?

Want hulp inroepen vraagt allereerst om het erkennen van een probleem. En als je een probleem hebt, dan heb je ergens een fout gemaakt. En ja, dan wordt ‘ie lastig, want fouten erkennen vinden we als mens niet zo gemakkelijk. Er gaat dan al snel een bestraffend vingertje de lucht in en dat blijkt dan bijna altijd de eigen vinger te zijn. Tjonge, wat zijn we streng voor onszelf, want ach, we hebben toch zelf voor al dat werk gekozen? Of wat dacht je van ‘van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan’. Dit soort overtuigingen steken ineens de kop op. En die belemmeren vooruitgang meer dan je denkt.

Hele theorieën en boeken zijn er over hoe we aankijken tegen het maken van fouten. Het mooiste boek over dit thema vind ik ‘Black box denken’ van Matthew Syed. Hij beschrijft hoe verschillende branches (zorg, luchtvaart, sport, rechtspraak) met fouten omgaan. Zijn conclusie is simpel: hoe opener we zijn over onze fouten, hoe sneller we vooruit komen en leren. Het is dus niet alleen oké om fouten te maken, het is zelfs essentieel om succes te hebben.

Terug naar mijn eigen drukke agenda. Het was voor mij tijd om hard ‘help’ te roepen en extra ondersteuning te vragen. Voor mij een mooie les in nog meer leren delegeren. Waar zit mijn kracht en wat kan iemand anders beter en efficiënter, zodat ik met de beschikbare tijd weer anderen kan helpen hun kracht te vinden.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken van je talenten of om te ontdekken waar jouw blinde vlek zit? Ik help je graag. Binnenkort heb ik weer ruimte in mijn agenda!

× Stel hier je vraag