06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Je bent een maatschappelijk betrokken directeur of bestuurder en je merkt dat je leidinggevende of medewerker zijn werk met steeds minder plezier en energie doet. Hij (of zij) laat niet altijd het gewenste gedrag zien dat bij de functie hoort.

In jouw ogen levert hij niet meer de resultaten die jij graag zou willen zien. Er is geen sprake van een duidelijk disfunctioneren, maar het enthousiasme is stukken minder dan toen hij begon.

Herken je dit? Dan ervaart je leidinggevende of medewerker waarschijnlijk te weinig toegevoegde waarde in het werk. De talenten en sterke punten sluiten niet goed aan op de vraagstukken waar hij mee bezig is of op de rol die hij vervult.

Op het moment dat iemand langere tijd op een plek zit die onvoldoende aansluit op de persoonlijke kwaliteiten, dan kruipt een gebrek aan energie en daadkracht er sluipenderwijs in. Er ontstaat een knagend gevoel van weten dat er iets niet klopt, maar niet weten wat.

Als mensen merken dat het niet zo lekker loopt, dan gaan ze in eerste instantie harder werken. Of ze proberen één ding te veranderen en als dat niet het gewenste effect heeft, dan laten ze het erbij zitten.

Ze accepteren op een gegeven moment de situatie zoals die is ook al kost die meer moeite of energie. Totdat die niet meer te negeren valt. Dan zie je een leidinggevende of medewerker afhaken of zelfs uitvallen.

Het is daarom belangrijk dat mensen hun eigen unieke kwaliteiten kunnen gebruiken in het werk.

Daarvoor is het nodig dat ze die kwaliteiten kennen en erkennen zodat ze meer begrip krijgen voor zichzelf en de situatie waarin ze zich bevinden. Dan wordt het gemakkelijker te zien wat er anders kan en is de veranderbereidheid groter.

Dus heb je te maken met een leidinggevende of medewerker die onvoldoende uit de verf komt, zorg er dan voor dat hij of zij geld en tijd mag investeren in het leren kennen van zichzelf en de eigen toegevoegde waarde. De investering verdient zich uiteindelijk altijd terug.

× Stel hier je vraag