06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

​Eerst dit nog even en dan ben jezelf aan de beurt

Nog een paar dagen hard werken en heb je vakantie. Even doorbijten en dan is er tijd voor ontspanning. Dan heb je alle ruimte voor bootje varen of lekker lang tafelen. Maar eerst nog je collega’s helpen die ook bijna vakantie hebben en graag wat dingen willen afronden. En die klusjes thuis die al zo lang hebben gelegen, kunnen niet langer wachten. Dus die gaan allemaal vóór. 

Tijd voor jezelf nemen, je bent er nog steeds niet goed in. Het is iets dat je iedereen gunt en je adviseert het vast regelmatig aan anderen. Je zou denken ‘practice what you preach’, maar eerlijk gezegd trap je telkens in dezelfde valkuil. En zet je jezelf gemakkelijk op de tweede (of laatste?) plek. 

Herkenbaar? Misschien heb je dan last van het ‘eerst dit ….daarna ikzelf’-principe en heb je het idee dat kiezen voor jezelf egoïstisch of zelfzuchtig is. 

Het lijkt een ingebakken mechanisme om dienstbaarheid aan anderen voorrang te geven boven jezelf. Buitengewoon nobel ook. Het levert je veel voldoening op en de nodige complimenten, maar voor dat laatste doe je het niet. Het is vooral een innerlijke drive die maakt dat je graag anderen helpt. En dus zet je jezelf achteraan in de rij. Kiezen voor jezelf voelt alsof je anderen in de steek laat en dat klopt als je het op de korte termijn bekijkt. 

Maar als je anderen voorrang geeft, laat je ondertussen jezelf in de steek. En dat gaat lijnrecht in tegen wat je altijd tegen je collega’s zegt. ‘Er is er maar één die voor jezelf kan kiezen, en dat ben jij’, is een uitspraak die je ongetwijfeld wel eens hebt gezegd. Alleen voor jezelf maak je de uitzondering en daarmee geef je meteen het verkeerde voorbeeld. En daar wringt de schoen op lange termijn. 

Dus in plaats van jezelf tekort te doen door jezelf op de laatste plek te zetten en je voorbeeldfunctie onderuit te halen, wordt het tijd om eens ongegeneerd goed voor jezelf te zorgen. En doe dat niet alleen in de vakantie, maar ook als je straks weer aan het werk bent. Want geloof me: dat is het voorbeeldgedrag dat collega’s graag van je zien. En het is ook nog eens prettiger voor jezelf, dus twee vliegen in één klap.

 

Fijne zomer!

× Stel hier je vraag