06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Ze keek me met grote ogen aan. Ze had me zojuist verteld dat de balans werk-privé scheef zat. De oorspronkelijke vraag waarmee ze bij me kwam betrof echter haar team: ze wilde graag inzicht in de talenten van haar teamleden om de juiste persoon op de juiste plek te hebben. Maar eigenlijk knaagde er dus ook wat bij haarzelf. De reden voor haar grote ogen was dat ik haar vertelde dat ik werk met een stappenplan waar de uiteindelijke oplossing er zo uit komt rollen. Ze knikte en zei: “ik vind het fijn als je me kunt helpen”, maar ondertussen dacht ze zoiets als ‘dit klinkt te mooi om waar te zijn’.

Ik hoor het vaker van klanten na afloop van onze samenwerking: ”ja, je zei dat nou wel, maar eigenlijk geloofde ik je toen niet”. Uiteindelijk blijkt het stappenplan toch precies dat advies en die vervolgstap op te leveren die bij hen passen. Geloof je het niet? Dan durf ik te wedden dat jij ook rondloopt met de gedachte dat simpele oplossingen niet bestaan. Dan had je die toch zelf allang bedacht?

Het leven is ingewikkeld, lijkt het. Of hebben we het ingewikkeld gemaakt? Ik denk het laatste. We zijn opgevoed en geconditioneerd met de gedachte dat iets wat we ingewikkeld vinden ook lastig is om op te lossen.

 We kennen allemaal wel de gesprekken waar het grootste deel van de tijd opgaat aan de probleemverkenning. Soms lijkt het wel alsof we niet verder komen dan dat. Dat er zo vaak wordt gezucht over de omvang van het vraagstuk, over hoe moeilijk het wel niet is. Zucht, steun, kreun. En dat als het zo moeilijk is, dat het vooral ook heel moeilijk is om er weer vanaf te komen.

Niks is minder waar.

Ik bepleit en beoefen precies het tegenovergestelde, namelijk ‘hoe simpeler, hoe beter’. Dat geeft de meeste energie, is herkenbaar voor je en beklijft het beste. Zo begin ik bijvoorbeeld bij het eerdergenoemde stappenplan altijd eerst met het jezelf leren kennen. Dat is de basis voor alles. Vanuit je unieke kracht ga je vervolgens verder kijken naar je valkuilen, want die heb je ook. Door vervolgens ook je omgeving in beeld te brengen, krijg je het totaalplaatje te zien. En dan begint het pas echt. Je combineert vervolgens alles met je eigen unieke kracht en dan ontvouwt zich jouw vervolgstap vanzelf. En vervolgens is het zo simpel als de vervolgstap uit te voeren, het gewoon te doen. Om tot slot te kijken of en hoe het werkt. Niks ingewikkeld en ook geen zware psychologische kost. Ik zou bijna zeggen: een kind kan de was doen!

Geloof je het niet? Verander dan je overtuiging, want ‘Groter geluk bereik je met eenvoudigheid, niet met ingewikkeldheid’ (Buddha).

Nieuwsgierig geworden? Ik ga graag vrijblijvend een gratis adviesgesprek aan. Je kunt me bereiken op 06-51586147 of ingrid@innerstrengths.nl 

 

× Stel hier je vraag