06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

De één houdt ervan en de ander vindt het een gruwel: lage temperaturen en sneeuw in de winter! Het geluid van knisperende voetstappen in de sneeuw en de koude wind op je wangen voelen zijn kenmerken van een echte winterwandeling. Ik vind het heerlijk en heb daarom de afgelopen dagen extra tijd vrijgemaakt om ervan te genieten. Maar stiekem voelde ik me wel schuldig, want er lag nog zoveel werk op me te wachten.

Herken je dat? Dat je tijd vrij maakt voor iets waar je blij van wordt en er toch een stemmetje blijft roepen in je hoofd dat je een schuldgevoel aan praat? Dat komt omdat we allemaal een innerlijke rechter of saboteur hebben en die tettert wat af.

In de tijd dat je de warmte van de zon op je huid voelt, had je namelijk ook je oprit kunnen vegen. Of die van de buurvrouw die al puffend staat uit te rusten omdat het op haar leeftijd net wat te veel van het goede is om dat in haar eentje te doen. Om niet te spreken van al het andere, eigen werk dat thuis nog ligt te wachten. Er is immers altijd wel iets te doen. Dus sus je je eigen gedachten met vervangende zoals: ‘bewegen is goed voor me en de frisse lucht zorgt voor de broodnodige vitamine D’. De vraag is echter of deze gedachten niet een mildere vorm zijn om je geweten te sussen, want nog steeds vormen ze een rechtvaardiging van iets waar je domweg blij van wordt. En wat is daar mis mee?

Het is heerlijk om in het moment te genieten van de glinstering op het water of de schaterlach van een kind. En welke mooie herinneringen krijg je er niet door. Ik denk nog altijd met veel dankbaarheid terug aan alle schaatstochten die we met de hele familie hielden en bij thuiskomst aan de erwtensoep met zijn allen. Of de wandelingen die ik in mijn eentje langs Umeälven deed, al dromend van wonen met meerdere gezinnen in een vrijstaand huis aan het water.

Door de blijdschap toe te staan, creëer je niet alleen mooie momenten maar ook toekomstdromen en herinneringen.

Dus zeg tegen die innerlijke rechter dat je er even niet naar luistert en dat je kiest voor datgene waar je blij van wordt. Gewoon omdat het kan én omdat de wereld mooier wordt van blije mensen.

Ik wens je veel mooie wintermomenten toe!

 

× Stel hier je vraag