06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Heerlijk vind ik het: een inspirerend boek lezen of al schrijvend inzichten verkrijgen. Van zowel lezen als schrijven word ik blij. De link tussen beide is dat het me helpt mijn gedachten te ordenen en me op nieuwe ideeën brengt. Een groot goed dat ik iedereen gun. Helaas is het niet iets wat iedereen zo gemakkelijk af gaat.

Jaren geleden kwam ik in aanraking met mensen die laaggeletterd zijn. Daar waar ik geniet van lezen en schrijven, proberen zij uit schaamte heel hard te verbloemen dat ze die vaardigheden missen. Want in een welvarend land als Nederland, moet toch iedereen in staat zijn om dit onder de knie te krijgen? Zo simpel is het helaas niet en dat doet mij zeer.

Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd en dat aantal is al lang onveranderd hoog ondanks inspanningen om dat aantal naar beneden te krijgen. De oorzaak is niet simpel aanwijsbaar. Het taboe op laaggeletterdheid en de schaamte die erbij hoort, helpen niet. Laaggeletterden hebben veel vaker dan gemiddeld last van schulden en armoede en een grotere kans op een slechte gezondheid. Je wordt er niet vrolijker van als je je verdiept in de problematiek van laaggeletterdheid. Tegelijkertijd is de bestrijding van laaggeletterdheid ook dé kans om meer mensen mee te laten doen in de samenleving.

Ik zet me met tussenpozen in voor de aanpak van laaggeletterdheid. Waarom? Omdat ik iedereen gun wat ik er zelf uithaal. En dat kan al in het klein door als grootouder toch je kleinkind te kunnen voorlezen of dat je de werkinstructie wel kunt lezen. De grootste winst die ik hoor, is het zelfvertrouwen dat terugkomt. De trots die ik zie en voel als blijkt dat mensen toch iets kunnen van wat ze jarenlang verborgen hebben gehouden omdat ze zich schaamden: het ontroert me telkens weer. Het zijn de kleine, menselijke dingen die het verschil maken en zorgen voor de steen in de vijver.

Wil je meer weten over laaggeletterdheid? Of wil je zelf bijdragen aan de talloze (vrijwilligers)initiatieven die er zijn? Neem eens een kijkje op www.lezenenschrijven.nl.

 

 

× Stel hier je vraag