Delegeren doe je gewoon. Of toch niet? Mijn klanten zijn stuk voor stuk leidinggevende, meestal directeur of manager. Het zijn snelle denkers die zien waar het naar toe gaat, mensen mee weten te krijgen en houden van voortgang. Ze doen dat met enthousiasme en passie. Toch zie ik ze ook vaak te hard werken en veel verantwoordelijkheid op zich nemen. Ze stellen hoge eisen aan zichzelf. Loslaten is niet hun kernkwaliteit. En toch is dat wat verwacht wordt van een leidinggevende.
Het is bijzonder. Dat je weet dat je meer wilt loslaten en delegeren, maar het lukt je maar niet. Hoe kan dat toch? Want je neemt je telkens voor om niet te veel hooi op je vork te nemen.
Herkenbaar? Dan is de kans groot dat er niet één aanwijsbare oorzaak is waardoor je het lastig vindt om te delegeren. Dat het een combinatie van factoren is waardoor het je niet gemakkelijk afgaat. Want zeg nou zelf: Als het simpel was, dan had je dat allang voor elkaar gekregen.
Het moeilijk kunnen loslaten van taken is een subtiel samenspel van factoren. Het kan zijn dat je het gewoonweg te leuk vindt om zelf met inhoud of in de uitvoering bezig te zijn. Dat je daar energie van krijgt. Dan is dat waar een deel van jouw talent zit.
We hebben namelijk allemaal dingen waar we goed in zijn, waar we automatisch in excelleren. Voor sommigen is dat een combinatie van meters maken, resultaten boeken en acties daarvoor in gang schieten. Anderen houden ervan om de acties die ze hebben opgeschreven, af te kunnen vinken aan het eind van de dag. Weer anderen bloeien op als ze met een idee meteen aan de slag kunnen. Je leert door te doen, nietwaar?!
Het zijn allemaal voorbeelden van talenten die uitvoeringsgericht zijn en waar je als leidinggevende wellicht warm voor loopt. Alleen zitten ze soms het delegeren van taken in de weg. Is dat erg? Ik vind van niet, want je doet in ieder geval wat je leuk vindt. Betekent het dat je niet goed kunt delegeren? Dat is de vraag, maar die vraag laat zich niet 1-2-3 beantwoorden. Dat vraagt om meer dan alleen inzicht in je talenten. Er zijn namelijk veel meer factoren die een rol spelen bij goed leidinggeven.
Hoe zit het met de opgave en ambitie van je organisatie bijvoorbeeld? Hoe helderder die zijn, hoe gemakkelijker het wordt om daar de opgave voor je team uit te halen. En die helpt weer om helderheid te scheppen voor medewerkers over hun bijdrage aan organisatie- en teamopgave. Dit klinkt simpel, maar is het allerminst. Ik zie vaak terug bij klanten dat in deze doorvertaling ergens iets niet klopt of dat hele delen (onbewust) ontbreken. Hierdoor ontstaat veel ruis en je ziet vaak dat er eilandjes of eigen koninkrijkjes ontstaan. De boodschap is dan niet helder, waardoor medewerkers niet altijd de goede dingen doen. En vervolgens krijg je van hen niet de juiste informatie om goed te kunnen sturen. Heb je dit wel goed staan, dan is delegeren een stuk gemakkelijker.
Tot slot kunnen er ook nog systeemfactoren een rol spelen. Daar bedoel ik mee dat een aantal basisprincipes op orde moet zijn binnen je organisatie. Soms zit er nog oud zeer in een organisatie of team. Het kan ook zijn dat er in de ordening iets niet goed zit. Dat de formele en de informele besluitvormingsprocessen kriskras door elkaar lopen. En daar wordt het delegeren niet gemakkelijker van.
Dus krijg jij of één van je leidinggevenden wel eens de opmerking dat je meer moet delegeren? En krijg je zelf niet de vinger erachter wat je kunt doen om dat te verbeteren? Dan weet je nu dat het niet zo gek is. Er zijn immers meerdere oorzaken mogelijk. Wil jij weten welke dat in jouw geval zijn, dan kan ik je daarbij helpen. Ik ga graag in gesprek om erachter te komen waar ‘m dat bij jou in zit. Zodat je vanuit die analyse de juiste vervolgstappen kunt zetten.
Ik ga graag vrijblijvend een gratis adviesgesprek aan. Je kunt me bereiken op 06-51586147 of ingrid@innerstrengths.nl.