Dingen doen waar je geen energie van krijgt. Door blijven ploeteren terwijl je diep van binnen weet dat je er niet blij van wordt. Sleutelen aan competenties die je van nature niet hebt. Wat maakt dat we zoveel tijd besteden aan taken en zaken die ons niet liggen?
Dat komt doordat we collectief zijn opgevoed met het idee dat je alles moet kunnen, dat alles te leren valt met hard werken.
We kennen allemaal de schoolvakken waar we niet goed in waren: voor mij waren dat de exacte vakken. De talen gingen me moeiteloos af, maar des te meer tijd besteedde ik aan natuur- en scheikunde. Ik herinner me nog goed de docent natuurkunde die mij geduldig eerst één keer en daarna nog een keer individueel uitlegde hoe de verschillende polen werkten. Toen hij vervolgens verzuchtte ‘En… snap je het nu?’ durfde ik niet te zeggen dat ik het nog steeds niet snapte. Twee jaar lang heb ik lopen ploeteren met dat vak (en een aantal andere verplichte vakken die me ook niet lagen) omdat dat nu eenmaal niet anders kon.
Bijzonder toch, dat we zo’n systeem met elkaar hebben bedacht. Ik heb in mijn werkzame leven nooit ook maar één keer de exacte vakken gemist. Ik red me prima zonder. En als ik toch een keer iets technisch nodig heb, dan vraag ik hulp aan iemand die daar wel goed in is. Net zo goed als ik nu mensen om me heen verzamel die blij worden van uitvoeren. De laatste puntjes op de i zetten, zorgen dat taken echt afgerond worden, dat mijn blog wordt geplaatst of dat een enquête er tiptop uitziet. Ik vind het belangrijk, maar zelf krijg ik geen energie van zulke uitvoerende handelingen.
Erkennen en herkennen waar je niet blij van wordt is net zo belangrijk als weten waar je geen energie van krijgt. Beiden helpen je te bepalen wat je zelf doet en wat je beter aan een ander kunt laten.
Voel je ook je energie (af en toe) wegvloeien? En zoek je naar je eigen unieke kracht? Ik ga graag met je in gesprek of ik je daarbij kan helpen.