06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Je ziet het om je heen gebeuren. Die collega-directeur of leidinggevende die moeiteloos de uitvoerende klussen voor zijn rekening neemt ondanks al je verzoeken om het te laten. Of die het heerlijk vindt om strategische opties uit te denken, terwijl zijn functie vraagt om teams te begeleiden en mensen met elkaar te verbinden.

Het gebeurt ze keer op keer dat ze taken doen die bij hun functie horen. Herkenbaar? Dat komt omdat ze moeiteloos briljant zijn in die taken en eigenlijk niet de goede functie hebben gekozen.

Ieder mens heeft een set aan unieke kwaliteiten en talenten gekregen waarin je automatisch uitblinkt. Dat geldt niet alleen voor toptalenten of topsporters, maar voor ons allemaal. Het zijn de dingen die je schouderophalend doet, terwijl anderen vol bewondering staan te kijken hoe je dat toch telkens weer voor elkaar krijgt.

Doordat het dingen zijn die je volautomatisch doet, sta je er vaak niet bij stil dat daar juist je toegevoegde waarde ligt.

En die toegevoegde waarde verloochent zich niet. Gelukkig niet, zou ik willen zeggen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus zie jij die collega-directeur of leidinggevende continu in zijn gebruikelijke fout schieten? Vraag je dan af of daar niet juist zijn kwaliteiten zitten. Het kan heel goed zijn dat er sprake is van een mismatch tussen dat waar hij/zij moeiteloos briljant in is en de functie.

Het is gebruikelijk om het te hebben over niet-functioneren in dit soort omstandigheden. Wat mij betreft is het veel helpender te kijken naar waar iemand wel in uitblinkt. Hoe kun je die moeiteloos briljantie en de taken die bij de functie horen dichter bij elkaar brengen? Of wat zou je anders kunnen organiseren zodat iemand beter tot zijn/haar recht komt?

Dus focus niet op wat er niet goed gaat, maar kijk naar waar je collega-directeur of leidinggevende in uitblinkt. Op die manier met elkaar in gesprek gaan, is een positievere ingang dan disfunctioneren aan de orde stellen. Bovendien vergroot het de kans op zelfinzicht en stelt het mensen in staat zelf bewustere besluiten te nemen of anders te handelen.

× Stel hier je vraag