06–51586147 ingrid@innerstrengths.nl

Je bent directeur of bestuurder en loopt al jarenlang op kop om de koers van de organisatie uit te zetten en medewerkers daarin mee te krijgen. Je verantwoordelijkheidsgevoel voelt echter steeds meer als een zware deken. Hoe komt dat toch? Hoe kom je weer van dat gevoel af?

Het gevoel komt omdat je dit jarenlang alleen hebt gedaan en je het idee hebt dat als jij het niet doet, het dan ook niet gebeurt. Je bent in deze situatie terecht gekomen omdat je (stiekem) denkt dat je onmisbaar bent.

Als directeur of bestuurder ben je eindverantwoordelijk voor je organisatie, je bedrijf. Je neemt je leidinggevenden en medewerkers op sleeptouw door de koers uit te stippelen. Je doet dat moeiteloos omdat je ziet welke ontwikkelingen er op de organisatie afkomen en omdat je weet hoe daarop te reageren.

Toch merk je ook dat het je steeds meer moeite kost om het telkens weer uit te leggen, want je bent de enige die het (zo snel) ziet. En dat is ook logisch want jij kijkt anders dan je leidinggevenden en medewerkers, dat is bovendien hun rol niet. Van hen verwacht je, terecht, andere dingen.

Het zijn van een voorloper (en dus zien waar het naar toe gaat en de rest daarin mee zien te krijgen) is onlosmakelijk verbonden met jouw rol als eindverantwoordelijke van een organisatie.

Dus is het niet zo gek dat je het idee hebt dat je de enige bent die het kan. Het is dus zeker voor jou ‘part of the job’. Juist daarom drukt het extra op je verantwoordelijkheidsgevoel en voelt het langzamerhand als zwaar.

Het is logisch maar niet nodig. Je kunt namelijk wat doen om het te vergemakkelijken en lichter te maken. Zo kun je MT-leden en mogelijk een aantal medewerkers, vragen mee te doen aan een strategiesessie. Tijdens zo’n sessie kun je zelf je vergezichten inbrengen zonder dat je meteen de oplossing aandraagt. Je vraagt ook de andere deelnemers hun input te leveren als het gaat over de externe ontwikkelingen en wat dat vraagt van de eigen organisatie.

Mijn ervaring is dat de andere deelnemers samen met jou prima de koers uit kunnen stippelen. Bovendien ontstaat er commitment en eigenaarschap die de verdere implementatie makkelijker maakt. En het levert jou op dat de zwaarte van de deken lichter voelt omdat je niet langer het idee hebt onmisbaar te zijn.

Iets voor jou? Ik begeleid regelmatig dit soort strategiesessies voor organisaties. Je kunt me bereiken op 06-51586147 of via ingrid@innerstrengths.nl.

× Stel hier je vraag